top of page

Housekeeping

Housekeeping is het museaal reinigen van uw (historische) interieur, kerk, synagoge, tempel of moskee. Antieke en/of spirituele objecten worden op een speciale manier schoongemaakt, passend bij de waarde en functie van het object. 

Producten

Het Bureau is gespecialiseerd de volgende producten:

  1. Housekeeping op locatie.

  2. Het opzetten van een housekeeping-programma.

  3. Projectbegeleiding medewerkers en vrijwilligers:

    1. opzetten van een housekeeping programma;

    2. les object hanteren;

    3. les object reinigen;

    4. les eigen veiligheid (bescherming tegen schimmel, stof etc.)

    5. les hoe te handelen als er iets stuk gaat;

    6. les over het bijhouden van een logboek.

  4. Housekeeping in religieuze ruimtes met speciale noden.
    Hierbij kunnen ook vrijwilligers aangestuurd worden.

Elk product kan natuurlijk op maat voor u aangepast worden, zodat het bij u of uw organisatie aansluit. 

Wat wij voor u kunnen betekenen

Housekeeping is niet alleen het reinigen, maar ook het monitoren van ruimtes met de daarin aanwezige collecties. Door geregeld schoonmaken worden schades voorkomen en wordt de conditie van objecten en objectomgeving goed in de gaten gehouden. Goede housekeeping vereist een zorgvuldig gestructureerde planning en prioritering van taken. Daarbij wordt rekening gehouden met de context en de betekenis van een interieur; Het Bureau houdt zich ook bezig met housekeeping in religieuze ruimtes. Frequent overleg tussen curatoren, housekeepers, eigenaars en beheerders is bij housekeeping van essentieel belang. De conditie van objecten met het interieur en de betekenis ervan worden telkens besproken.

Benodigde vaardigheden

Voor de huidige housekeeping dient men kennis te hebben over:

  • Hoe en op welke manier objecten te hanteren:

    • conditie van het object;

    • materiaalsamenstelling;

    • ligging van het zwaartepunt.

  • Materiaalkennis:

    • welke middelen en schoonmaakmiddelen te gebruiken voor welk materiaal.

  • Risicoanalyse maken van collectie en omgeving (bouwfysica):

    • monitoren van de ruimte en collectie; welke risico’s kan men verwachten en waar. Denk aan schimmelvorming etc.

  • Religieuze context en betekenis.

Bij goede housekeeping wordt de collectie en de ruimte waarin deze is gehuisvest goed gemonitord. Het is belangrijk om tijdens het reinigen goed te kijken of er veranderingen aan de collectie zichtbaar zijn. Is er bijvoorbeeld kleurverschil en zitten alle delen nog goed vast? Ook de ruimte moet goed bestudeerd worden: zijn er vochtige en/of koude plekken, onnodige warmtebronnen, schimmels, enz.? In sommige gevallen kan het interessant zijn om de afgestofte stof te analyseren, om te achterhalen wat erin zit en waar het vandaan komt, denk aan het ontdekken van corrosie of luchtvervuiling. Veranderingen dienen in een logboek bijgehouden te worden; hierin kunnen ook foto’s van objecten toegevoegd worden. Op die manier wordt de toestand van waardevolle objecten worden bijgehouden. Aan de hand van het fotomateriaal zijn vooral kleurverschillen, maar ook andere veranderingen beter te controleren. Ten slotte kan housekeeping insecten en andere plagen monitoren. Als er tijdens het reinigen bijvoorbeeld zilvervisjes worden gevonden, dan is het belangrijk hier een notitie van te maken. Aan de hand van deze analyses kan, wanneer nodig, een behandelplan worden gemaakt.

shutterstock_1014748456.jpg

Een Housekeeping-programma ontwikkelen

Housekeeping-taken zijn afhankelijk van de grootte, het gebruik en het type collectie. Nota bene: een gemusealiseerde ruimte heeft andere noden dan een woonruimte of een religieuze ruimte.

 

Een housekeeping-programma is een overzicht waarin verschillende taken en de regelmaat ervan, gepland en uiteengezet zijn. In een housekeeping-programma staan dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse, halfjaarlijkse en jaarlijkse taken vermeld.

 

Ontvangstruimtes worden snel stoffig en dienen daarom vaak te worden gestofzuigd. Keramieken vazen op een kast worden minder snel vuil, bovendien is dit materiaal niet gevoelig voor schade door stof. Deze objecten dienen daarom met minder regelmaat te worden gereinigd.

 

Voorbeeldschema:​​

Frequentie
Taak
Dagelijks
• Stofzuigen van publieke ruimtes (niet bij de collectie) • Veeg trap schoon voor de ingang
Om de week
• Verwijder stof van meubelen • Verwijder stof in alle expositieruimten • Maak ramen schoon
Maandelijks
• Maak fotolijsten schilderijlijsten en spiegels schoon • Verwijder stof van de collecties
Halfjaarlijks
• Verwijder stof van boeken • Maak objecten in opslagruimtes stofvrij • Was niet historische gordijnen, tafelkleden

Methode van Schoonmaken

Housekeeping is het museaal reinigen van uw objecten om veroudering en schades te voorkomen. Meestal passen wij droge reiniging toe om stof en vuil te verwijderen. Wij gebruiken hiervoor diverse kwasten en kwastjes van verschillende zachtheid en structuur, gemaakt van verschillend dierhaar. Het stof wordt hiermee van  objecten gekwast en in de lucht opgezogen met een museumstofzuiger. Daarnaast maken wij onze eigen middelen om metalen op te poetsen. Het verwijderen van moeilijke vlekken en het herstellen van beschadigingen wordt door een restaurator gedaan.

Bent u geïnteresseerd in Housekeeping of heeft u vragen? Neem contact met ons op.

shutterstock_1737999188.jpg
bottom of page